Saboterende delen

Wanneer jij in het verleden een pijnlijke situatie hebt meegemaakt, dan heb je mogelijk een muurtje in je onderbewustzijn gecreëerd om jezelf te beschermen tegen die pijn. Dit muurtje zorgde ervoor dat je bepaald gedrag liet zien wat voor jou goed was in die situatie. Mogelijk heb je ook emoties op dat moment weggestopt of heb je ze uitvergroot. Het is heel goed geweest dat het onderbewustzijn dat voor jou heeft gedaan op dat moment. Het hielp jou om met die situatie om te gaan.

Vaak is zo’n pijnlijke situatie van tijdelijke aard. De situatie gaat voorbij, maar die opgebouwde muur verdwijnt niet zomaar. Het zorgt ervoor dat je bepaald gecreëerd gedrag of emotie blijft herhalen in je leven:

  • Onzekerheid
  • Moeite met doorpakken
  • Depressieve gevoelens
  • Controle willen houden
  • Onrustig
  • Boosheid
  • Jezelf klein maken

De kans is groot dat er sprake is van een saboterend deel in jouw onderbewustzijn.

Zo kwam er een vrouw in mijn praktijk waar we tijdens het testen ook stuitten op een saboterend deel. Dat deel had te maken met dat ze steeds in beweging moest blijven. Ze kon geen rust vinden om even op de bank een boek te lezen. Ze moest altijd nog iets doen. Ook al wist ze rationeel wel, dat wat ze ‘moest’ doen niet zo belangrijk was, toch deed ze dat in plaats van dat ze rust nam. Door dat saboterende deel weg te halen, ervaart ze de drang niet meer om steeds bezig te blijven.

Juist ook in deze coronatijd worden dit soort muren zichtbaar. Bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Het is een gevoel wat je niet goed thuis kunt brengen, maar wat er wel is.

Herken je dit bij jezelf? Dat je gedrag vertoont of gevoel hebt wat niet meer passend is bij de tegenwoordige situatie? Maak dan een afspraak met me, zodat we kunnen kijken wat er in jouw onderbewustzijn zit, wat niet meer functioneel is voor jou.