Verslavingen, je komt er niet vanaf…

Je MOET…eten, sporten, gamen, roken, gokken, shoppen…
Je hebt geprobeerd te stoppen, misschien is het gelukt…voor even. Het kost zoveel energie en wilskracht om te stoppen. Voor even houd je dat misschien wel vol, maar daarna komt er altijd weer een moment waarop je je verslaving weer oppakt.

Je vraagt je af hoe het komt dat je verslaafd bent. Waarom doe je zoals je doet? Andere mensen hebben dit niet, waarom jij wel? Hoe zou je leven eruit zien als je deze verslaving niet meer had? Zou je je vrij voelen? Tijd overhouden voor dingen waar je wel echt blij van wordt?
Want van jouw verslaving word je niet blij. Althans niet langdurig. Heel even voel je je blij…als je iets gekocht hebt, die lekkere chocoladereep hebt gegeten, een spel wint bij het gamen, of de eerst minuten van het sporten. Daarna komt het besef dat je niet gelukkig ervan wordt, maar dat je het MOET doen. Je bent niet vrij om te kiezen, het MOET.

Aan veel verslavingen ligt een tekort aan basisbehoeften ten grondslag. Ieder mens heeft een aantal basisbehoeften nodig, bijvoorbeeld bevestiging, liefde, vertrouwen, waardering, acceptatie. Als je in jouw kinderjaren niet of te weinig deze basisbehoeften hebt gekregen van je ouders, dan ga je dit merken als je ouder wordt. Dit tekort voel je en dat voelt niet fijn. Je zoekt manieren om deze pijn op te heffen. Vaak zijn verslavingen uitingen van manieren om de basisbehoefte alsnog aan jezelf te geven.
Wanneer jij als kind te weinig liefde hebt gekregen, dan kan een reep chocolade heel troostend werken. Je geeft op dat moment liefde aan jezelf. Ook shoppen kan erg fijn voelen, iets moois voor jezelf kopen of (onbewust) denken dat je je wel gelukkig gaat voelen van iets nieuws wat je hebt gekocht. Maar altijd blijkt dat dit gevoel maar tijdelijk is, het ongelukkige gevoel gaat hiermee niet echt weg.

Met NEI therapie kun je onderzoeken wat de kern vormt van jouw verslaving. Heb je een tekort aan basisbehoeften ontvangen? Welke emoties spelen mee bij jouw verslaving? Door het integreren van emoties die gekoppeld zijn aan jouw verslaving, kun je jouw verslaving loslaten. Je kunt zo weer in staat zijn om een bepaalde basisbehoefte aan jezelf te geven op een gezonde manier.